• Tekststørrelse: a a a
 • Skriv ut

31.03.2005

Bergensbølgen startet på Landås

Kaizers Orchestra
Musikk betyr mye for folks liv. Her fra en konsert med Kaizers Orchestra som ble etablert ved Musikkseksjonen på Høgskolen i Bergen. Foto: Paal Audestad

Ingen miljøer har vært viktigere for utviklingen av unge bergensmusikere enn høgskolens lærerutdanning på Landås. Det er en imponerende liste musikkmiljøet på Landås kan vise til over tidligere studenter.

Musikkmiljøet på Landås er i dag det største og viktigste musikkpedagogiske fagmiljøet i Bergen. Nylig fikk bandet Vandring, som i hovedsak består av høgskolestudenter, 20.000 kroner i støtte fra Fond for Utøvende Kunstnere. Før de hadde spilt sin første konsert fikk de platekontrakt. Nå går Vandring i studio for å spille inn plate. Dette bandet er foreløpig den siste nykommeren blant en rekke dyktige musikere fra musikklinjen på Landås.

Stor musikalsk bredde

- Vi har stor musikalsk bredde, sier seksjonsleder Stein Bakke ved Musikkseksjonen. Han peker på at miljøet har hatt mye å si for utviklingen av kulturlivet i byen og i landet for øvrig gjennom mer enn 40 år. Musikkseksjonen er for øvrig innenfor høgskolesystemet landets største med 20 ansatte og like mange timelære­re. Musikkseksjonen er en del av Griegakademiet.

Det sosiale miljøet blant musikkstudentene er svært bra.
- En gang i uken har en klasse ansvaret for å lage ”huskon­sert”. Svært mange av studentene er aktive utøvere på til dels høyt nivå i ulike musikalske genre.

Imponerende liste

Se den imponerende listen over tidligere høgskole-studenter fra musikkmiljøet på Landås:

 • Gnom - heter nå Kaizers Orchestra
 • Odd Nordstoga - og hans tidligere band Something Odd
 • Trang Fødsel
 • Doddo - frontfigur i Unge Frustrerte Menn
 • Dag Arnesen - en av landets beste jazzpianister
 • Per Oddvar Hildre - dirigent for SKRUK og Det norske kammerkor
 • Pytten – Eirik ”Pytten” Hundvin, legendarisk musikkprodusent
 • Anne Randine Øverby - operaprodusent og dirigent
 • Maria Gamborg Helbekkmo - dirigent og pianist
 • Heine Totland - sanger
 • Tom Brevik - dirigent og arrangør

Musikk og drama

Musikk og drama hører unektelig sammen for studentene ved Avdeling for lærerutdanning, både som en del av studiene og i frivillige prosjekter. Liker du å opptre, å delta i musikaler og revyer, bør du søke deg til miljøet på Landås.

Siv Holen

Sist endret:  13.03.2008