• Tekststørrelse: a a a
  • Skriv ut

04.06.2007

For alle som vil vite mer...

Inngangen til VILVITE
VILVITE holder til i moderne lokaler på Marineholmen, like ved Høyteknologisenteret i Bergen, UiB og HiB.
Rally VILVITE
Denne bilbanen gjør om mekanisk energi til elektrisk energi, og er utviklet av ingeniørstudenter og ansatte ved Institutt for elektrofag, HiB.
Vinkelvant
Publikum kan teste hva som skjer når ting kolliderer ved hjelp av "Vinkelvant", utviklet av studenter og ansatte ved Institutt for elektrofag, HiB.

Vitensenteret i Bergen har flyttet ut av kjelleren til Høgskolen i Bergen, og har gjenoppstått på Marineholmen som VILVITE.

I forrige uke åpnet dørene til det nye, store vitensenteret VILVITE - et naturvitenskaplig og teknologisk opplevelsessenter, som byr på 75 interaktive apparater og eksperimenter. To av installasjonene er utviklet av ingeniørstudenter og ansatte ved Institutt for elektrofag ved Høgskolen i Bergen: "Rally VILVITE" og "Vinkelvant".

Manuell bilbane og kollisjonstest

"Rally VILVITE" er en bilbane som må sveives i gang med rå muskelkraft.

- Bilens energi genereres manuelt, og den mekaniske energien omgjøres til elektrisk energi i bilens elektriske motor, forklarer instituttleder Lars E. Berg. Han har selv vært med på å utvikle bilbanen, sammen med høgskolelektor Rune Fosse og studenter ved instituttet.

Det er også studenter som har utviklet installasjonen "Vinkelvant", i samarbeid med førsteamanuensis Terje Natås. Modellen tar i bruk elastiske støt for å illustrere hva som skjer når gjenstander kolliderer.

Energi er det ene av tre hovedtema på VILVITE. De andre to hovedtemaene er hav og vær.

Nettsider laget av Mediesenteret

Også Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen har hatt en finger eller to med i utformingen av VILVITE. - Vi har bistått hovedleverandøren Expology med deler av deres interaktive produksjoner, og vi har vært diskusjonspartner under planleggingen av selve åpningen av VILVITE, forteller Mediesenterets faglige leder, Henning Klafstad.

Dessuten er nettsidene til VILVITE utviklet og produsert av Mediesenteret. - Men FuggiBaggi Design har laget grunndesignen til nettsiden, understreker Klafstad.

Fem eiere

Høgskolen i Bergen er én av eierne av Bergen Vitensenter AS, i likhet med Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Universitetet i Bergen og Bergen Næringsråd. Høgskolen i Bergen er også representert i styret for Bergen Vitensenter AS.

Nina Samnøy
tekst og foto

Sist endret:  13.03.2008