Hopp til globalmeny Hopp til hovedmeny Hopp til innhold Hopp til søk

Bolk - produksjon og klarering av kompendier (Bergen)

Deler du bokutdrag på itslearning, kopierer det opp til studenter, eller bruker det i kompendier? Det skal være registrert og rettighetsklarert i Bolk. Ved å registrere i Bolk kan du være sikker på å ha alle tillatelser som trengs for å kopiere materiale, og du er etisk redelig ved å kreditere forfattere og forskere som har skrevet materiale du ønsker å bruke.

Hva er du pålagt å gjøre?

Rettighetsklarering

Bokutdrag:

Kopinoravtalen pålegger høgskolen å rettighetsklarere alle bokutdrag som blir kopiert og brukt som pensum i et emne. Er du emneansvarlig har du ansvar for at bokutdrag på pensumlisten er rettighetsklarert og godkjent i Bolk.

Slik rettighetsklarerer du i Bolk

Når skal registreringen gjøres?
Registreringen gjøres i forkant av semesterstarten. Man skal oppgi det materialet som man vet vil bli brukt i løpet av semesteret. Hvis ikke alt materiale er tilgjengelig kan det ta opp til 2-3 uker før Kopinor å innhente det. Var derfor ute i god tid.

Hva er frivillig å gjøre?

Lage digitale kompendier

I Bolk kan du velge om du vil lage digitale kompendier. Ønsker du ikke å gjøre det i Bolk kan du selv skanne materialet og legge det ut på itslearning, eller dele ut papirkopi til studentene. Akademika selger kun kompendier av materiale du selv har skrevet og som ikke er utgitt via forlag.

Bestiller du digitalt kompendium via Bolk så kan det ta et par uker før du får materialet. Vær derfor ute i god tid!

Slik skaper du digitale kompendier

Når emnet er avsluttet 
Materiale som er blitt lagt ut på itslearning skal slettes.

Hva behøver du ikke gjøre?

Artikler

Artikler behøver ikke rettighetsklareres. Ønsker du å ha en artikkel i et kompendium så legger du ved en lenke. For mer informasjon om artikler, se denne siden: 

Slik legger du ved artikler i kompendium

Gjenbruk av kompendier

Har du tidligere bestilt kompendier i Bolk så kan disse gjenbrukes. Les her hvordan det gjøres