Hopp til globalmeny Hopp til hovedmeny Hopp til innhold Hopp til søk
undervannsteknologi.jpg

Etablerer nytt studietilbud i Kristiansund

HiB etablerer studietilbud innen undervannsteknologi i Kristiansund fra og med høsten 2015. Næringslivet har bidratt sterkt økonomisk for å realisere tilbudet, som er etterspurt i regionen.

I alt har næringslivet og det offentlige bidratt med om lag 11,5 millioner til det nye ingeniørstudiet i undervannsteknologi. Bakgrunnen for spleiselaget er analyser som viser behov for en bachelorutdanning rettet mot petroleumsnæringen i kristiansundområdet.

Bygget over samme lest som i Florø 

Studiet i Kristiansund vil bygges over samme lest som den desentraliserte bachelorutdanningen i Florø, som ble etablert i 2013. Tidligere har HiB hatt stor suksess med studiet i undervannsteknologi på Straume.

Dette var i utgangspunktet finansiert av industrien, men er i dag finansiert med studieplasser på ordinær måte. Studiet har de siste fire årene vært det ingeniørstudiet på bachelornivå som har hatt høyest opptakskrav.

Undervannsteknologi i fremtiden 

Med dagens arbeidsmarked kan det kanskje spørres om det er behov for denne typen ingeniører. Instituttleder ved Institutt for maskin- og marinfag, Nils-Ottar Antonsen, sier at undervannsinstallasjoner er regnet for å være fremtidens olje- og gassinstallasjoner.

Studiet vil også ha innebygget en betydelig omstillingskompetanse, der kandidatene vil ha arbeidsmuligheter innen fornybar energi, mineralutvinning og havbruk, i tillegg til klassiske områder for maskiningeniører.

– Det som imidlertid bør veie tyngst for opprettelsen av studiet er at bransjen anført av Statoil og Shell går så klart inn for dette i dagens situasjon, sier Antonsen.

Svært fornøyd 

Også rektor ved HiB, Ole-Gunnar Søgnen, er svært fornøyd med at høgskolen nå kan ta i mot studenter i Kristiansund. Han berømmer innsatsviljen hos både industri og offentlige myndigheter for å få studiet på plass.

– At næringen går inn med så store midler for å få realisert dette, er et veldig sterkt signal. Dette bekrefter at utdanningene vi tilbyr er svært relevante for nærings- og samfunnslivet, og våre fagmiljø ønsker å bidra der hvor industrien signaliserer et behov, sier Søgnen.

For Høgskolen i Bergen innebærer etableringen av studiet en nærkontakt med viktige miljøer innenfor subsea-industrien. Blant annet skal Statoils subseakompresjon for Åsgård-feltet ha support fra Kristiansund. Dette kompresjonsprosjektet er unikt i verden, og gir Høgskolen i Bergen tilgang til viktig kompetanse og interessante FoU-oppgaver.