Hopp til globalmeny Hopp til hovedmeny Hopp til innhold Hopp til søk
Francesco Ressa
Italienske Francesco Ressa mener det er på tide at italienere får øynene opp for annen barnelitteratur enn Pippi Langstrømpe.

Vil lære italienere om nordisk barnelitteratur

- Høgskolen i Bergen er den eneste i landet som tilbyr kurset som jeg er interessert i. - Det er grunnen til at jeg valgte å komme hit, forteller den italienske masterstudenten i barnelitteratur, Francesco Ressa.

Han kjøpte et essay av forfatter Nina Goga, og mailet forfatteren i forbindelse med boken han hadde lest. På den måten kom han i kontakt med fagmiljøet ved Høgskolen i Bergen, og Goga inviterte studenten til å komme til Bergen for å ta deler av sine masterstudier her. Dermed ble det Bergen på Francesco Ressa.

– Jeg fikk stipend gjennom SiU til et to-måneders opphold ved Høgskolen i Bergen og er veldig fornøyd med det, sier Ressa.

Francesco studerer til vanlig ved Universitetet i Firenze som ligger i nærheten av Ferrara og Bologna. Han studerer ved institutt for fremmedspråk, der to av språkene er engelsk og norsk.

Oppdaget barnelitteraturen på festival

Masterstudenten er utrolig takknemlig for at han deltok på festivalen Mare di Libri - Festival dei Ragazzi che leggono for to år siden. Det var nemlig her interessen for barne- og ungdomslitteraturen ble vekket.

Bokfestivalen er den eneste i Italia som utelukkende er dedikert barne- og ungdomslitteraturen, og blir arrangert hvert år i Rimini i slutten av juni. Det spesielle med festivalen er at store deler av det frivillige apparatet består av ungdommer, som er målgruppen for festivalen.

– Festivalen motbeviser at dagens ungdom er en lat generasjon som ikke vil engasjere seg. Tanken er at de unge skal få ta del i det de elsker, nemlig å lese, gjennom å være frivillig under festivalen.

Vil utfordre med masteroppgaven

Den italienske studenten har valgt å undersøke hvordan nordisk barnelitteratur forteller om døden, og tror masteroppgaven kommer til å utfordre i hjemlandet.

– Det er ikke vanlig å skrive denne typen masteroppgaver ved instituttet jeg studerer, og derfor er valget jeg har tatt utfordrende for meg.

Francesco mener det er viktig å skrive denne oppgaven fordi italienere kjenner lite til nyere nordisk barnelitteratur. – Vi kjenner til Pippi Langstrømpe, med det er på tide at italienere får øynene opp for nyere nordisk barnelitteratur, mener Ressa. 

Undersøker nordiske barnebøker

For å få svar på hvordan nordiske barnebokforfattere skriver om døden har Francesco valgt å konsentrere seg om tre barnebøker. Den første er Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren som går inn i å forklare døden og det som kommer etter. Den andre boken er Froskeslottet av Jostein Gaarder som handler om hvordan det er å oppleve å miste en bestefar. Og den siste boken har tittelen Ingenting av Janne Teller, og handler om betydningen av å leve.

Ikke vanlig å skrive om døden til barn

- I Italia er man mindre direkte rundt tema som for eksempel døden, sammenlignet med de nordiske landene. Vi er nok mer redde for å snakke om slike hendelser fordi det er et tøft tema.

- I Norge finnes det flere bøker om døden som retter seg mot mindre barn på dette temaet. I Italia retter disse bøkene seg mot de eldre barna, sier masterstudenten.

Liker undervisningsformen i Norge  

Akkurat nå følger Francesco Ressa undervisningen og et skriveseminar på masterstudiet i barne- og ungdomslitteratur.

Er det forskjeller på å studere her sammenlignet med i Italia?

– Timene er annerledes. I Italia har vi en professor som foreleser og vi hører på, mens her i Norge er studentene mye mer delaktige i undervisningen. – Det liker jeg.

– Forelesningene er mye mer dynamiske og vi studenter er like deltagende og konfronterende i faglige diskusjoner som den som foreleser.

– Vi har kjekke timer, og det er bare 10 studenter i masterklassen min.  

Kan du anbefale andre å studere ved Høgskolen i Bergen?

– Selvfølgelig. Vi tenker at dere er et kaldere folkeslag, men min erfaring er at dere er veldig hyggelige og åpne, avslutter Francesco.

Interessert i internasjonalt samarbeid? Få med deg internasjonal uke på HiB.