Hopp til globalmeny Hopp til hovedmeny Hopp til innhold Hopp til søk
Forskningsdagene i Bergen _logo1280.jpg

Forskningsdagene

En gang i året går forskningsmiljøene i Bergen sammen om å arrangere en årlig forskningsfestival i Bergen sentrum. Det blir blant annet forskningstorg på Festplassen, foredrag, debatter og Forsker Grand Prix.

Forskningsdagene 2016 handler om grenser

Forskningsdagene starter den 21. september, og varer til 2. oktober. Grenser er årets hovedtema. Mennesker, ideer, penger, data, dyr, planter og energi krysser stadig synlige og usynlige grenser. Det skal handle om alt fra flyktningestrømmer, klimaendringer, sikkerhet og globalisering til Big data og grensesprengende forskning på årets Forskningsdager.

Årets program i Bergen

Møt oss på Forskningstorget

Lørdag 24. september kan du møte forskerne på Forskningstorget på Festplassen i Bergen. Her får du oppleve, prøve, eksperimentere, se og høre på mye spennende som skjer i forsknings- og utdanningsmiljøet i byen. Høgskolen i Bergen deltar i år med to forskningsstasjoner:

Vil du lære å skrive runeskrift? 

«Tyd dette» står det ristet med runer på et trestykke funnet fra Bryggen i Bergen. Slik kunne runekyndige folk i middelalderens Bergen kommunisere med hverandre. Alt en trengte var et stykke tre, en kniv og litt runekunnskap. Avstanden mellom en runeristet melding på en trepinne som måtte leveres til mottakeren, og en melding på sosiale medier som når verden rundt, virker enorm. Likevel ser vi likheter mellom uttrykksmåtene som mennesker gjennom tidene har tatt i bruk.

Kom og opplev hvordan kommunikasjonen i middelalderens Bergen artet seg. Hvilke medier var tilgjengelige da? Hva skrev folk til hverandre? Og sist, men ikke minst – lær å lese og skrive runeskrift. Ved norskseksjonen

Mål alt som måles kan!

Vær med oss å måle. Hvor mange ganger klarer du å hoppe med hoppetau? Hvor lenge klarer du å stå på en fot med øynene lukket? Hvor mange klinkekuler er det i krukken? Hvor stor sum kan du få med å kaste fem terninger? Bli med oss å utforske matematikken bak målinger, forsøk og rekorder. Ved institutt for elektrofag i samarbeid med Christian Michelsen Research


Foredrag & Debatter

På Litteraturhuset i Bergen kan du få med deg flere debatter og foredrag under Forskningsdagene. Her varierer tema fra barnevernet, amerikansk og europeisk politikk, Arktis og korrupsjonsavsløringer. Les mer om debattene og foredragene i Forskningsdagenes program.


Forskningsdagene UNG

Torsdag 22. september får elever fra videregående skoler mulighet til å delta på Forskningsdagene UNG. Her blir det fokus på foredrag og samtaler med forskerne. Nytt av året er at arrangementet er på dagtid. Mer informasjon om påmelding og program se Forskningsdagene UNG.