Hopp til globalmeny Hopp til hovedmeny Hopp til innhold Hopp til søk
Randi Neteland
– Språkprat er for alle som er språkinteresserte, fra videregående skole-elever og opp, sier førsteamanuensis og blogger Randi Neteland. Foto: Marthe Berg-Olsen.

Blogger om nordisk språk

Språkforskere ved HiB, UiB og NLA har startet bloggen Språkprat. Utover høsten kan du lese om alt fra runer og sykehusspråk til østlandsktalende bergensere. Første blogger ut er Randi Neteland.

– Denne bloggen er ikke bare for språknerder som oss, men for alle som er opptatt av språk, sier Randi Neteland, førsteamanuensis ved HiB og en av initiativtakerne til fagbloggen Språkprat.

Nordisk språk – særlig norsk – og didaktiske temaer som lese- og skriveopplæring er hovedtemaene.

Industristedtalemål på Vestlandet

Språkprat ble lansert med brask og bram og snorklipping på HF-biblioteket i forrige uke. I går ble andre innlegg publisert. Neteland er forfatter og tema er hvordan dialektene i små bygder som Sauda, Årdal, Odda og Tyssedal endret seg dramatisk etter industrialiseringen.

– Den store innflyttingen til disse stedene førte til at dialektene ble totalforandret. Innflytterne hadde med seg mange ulike dialekter, og de som vokste opp i dette «språklige kaoset» laget sine helt egne, personlige dialekter, forteller Neteland.

Innlegget er basert på hennes doktorgrad om industristedtalemål. Hun har mange små historier og funn som ikke fikk plass i selve avhandlingen, men som passer ypperlig i en blogg, mener hun. Nå forsker hun på barnespråk, så et innlegg om barnespråk står også på trappene.

Nytt innlegg hver torsdag

I tillegg til Randi Neteland, består Språkprat-redaksjonen av høgskolelektor Maria-Rosa Raphaela Doublet, Ann-Kristin Molde (UiB) og Else Berit Molde (UiB). Alle unge forskere med doktorgrad eller mastergrad i nordisk språkvitenskap fra Universitetet i Bergen og med interesse for forskningsformidling.

Planen er å publisere et nytt blogginnlegg hver torsdag.

– Det høres kanskje ikke så mye ut, men det vil jo bli en betydelig samling etter hvert. Bloggpostene kategoriseres underveis slik at folk kan søke seg frem til temaer som de er interessert i, sier ukens blogger.

Gjestebloggere er velkommen

Bloggen har mange bidragytere i tillegg til redaksjonen – også folk fra Høgskolen i Bergen. Høgskolelektor Jorunn Aske er fast blogger og førsteamanuensis Kristel Zilmer skal være gjesteblogger. Andre språkvitere er også velkommen til å skrive for Språkprat.

Har du innspill til språklige temaer som du ønsker å lese om på bloggen, eller er du språkviter og vil være gjesteblogger for Språkprat? Da kan du kontakte bloggredaksjonen på post@sprakprat.no