Hopp til globalmeny Hopp til hovedmeny Hopp til innhold Hopp til søk
trudelovskar1280.jpg

1,8 mill til utvikling av nettressurser

Senter for nye medier har fått penger av Utdanningsdirektoratet til å utvikle nettressurser for minoritetsspråklige elever på ungdomstrinnet.

Det skal lages filmer, animasjoner, tekster, bilder, quizer og annet materiale som blir tilgjengelig via en nettside. Materialet skal brukes i samfunnsfagsundervisning til minoritetsspråklige ungdommer som akkurat har kommet til Norge, og som går i såkalte «innføringsklasser».

Didaktiske utfordringer

– Lærere i ungdomsskolen, som arbeider med minoritetsspråklige grupper, har mange didaktiske utfordringer. En av disse er å skaffe fagstoff som er tilpasset elevenes nivå, forteller prosjektleder Trude Løvskar ved Senter for nye medier.

Mange av ungdommene er faglig sterke, men kan ikke lese skolebøker for eget trinn fordi de ikke behersker det norske språket godt nok.

– Tanken er at elevene vil bruke den norske versjonen av stoffet i tillegg til på eget morsmål slik at det også skjer en språklæring, sier prosjektlederen.

Samarbeider med lærerne

Alt materiale skal være tilpasset mobiltelefoner og nettbrett, slik at det kan brukes både på skolen og hjemme. Nettressursene lages i tre eller fire versjoner – på bokmål, nynorsk, arabisk og somalisk. Fagområdet er samfunnsfag.

– En gevinst ved å ha samfunnsfaget som utgangspunkt, er at det samtidig kan gi elevene en bedre forståelse av det norske samfunnet og den norske kulturen, sier Trude Løvskar.

En del tema vil bli utfordrende å belyse, innrømmer hun. For eksempel likestilling og ytringsfrihet.

– Utviklingen i prosjektet skal skje i nært samarbeid med lærere som har førstehåndskjennskap til disse de kulturelle forskjellene og elevenes behov.

Idémyldring

Prosjektet involverer all ekspertise på Senter for nye medier – programmerere, grafikere, videoprodusenter og mer.

– Vi er foreløpig i idémyldringsfasen. Vi håper å kunne trekke inn fagfolk på høgskolen etter hvert i innholdsproduksjonen, sier Løvskar.